Kosmos News

Γερμανία: Η “χαμένη δεκαετία” και οι επιπτώσεις της

Σύμφωνα με την Capital Economics, η Γερμανία βιώνει μια “χαμένη δεκαετία” με αργή ανάπτυξη, η οποία οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες όπως είναι η αύξηση επιτοκίων, η ενεργειακή κρίση, η σύσφιξη δημοσιονομικής πολιτικής και η επιβράδυνση εμπορικών εταίρων. Σημαντικό ρόλο παίζουν ςπίσης οι δομικές αλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνουν τις δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις και τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι πιθανές επιπτώσεις της κατάστασης αυτής είναι η σύσφιξη δημοσιονομικής πολιτικής (συμμόρφωση με το “φρένο χρέους”, ενίσχυση ευρωσκεπτικισμού, απρόθυμία για ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη).

Οι επιπτώσεις στην Ευρωζώνη, από την άλλη μεριά,  είναι η αργή ανάπτυξη και η αδυναμία στήριξης στενότερης ενοποίησης.

Οι προοπτικές που υφίστανται για την χώρα, παρά το ότι η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει χαμηλή (περίπου 0,5% ετησίως), είναι πως μπορεί να στηριχθεί στο καλό επιχειρηματικό της περιβάλλον, στα υψηλά επίπεδα ανθρώπινου κεφαλαίου και στις ανθεκτικές Mittelstand.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές προκλήσεις, οι οποίες θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην ίδια τη χώρα όσο και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Πηγή: Money Review

 

ΑΔΜΗΕ: 5,5 δισ. ευρώ σε επενδύσεις για την επόμενη δεκαετία

Ο ΑΔΜΗΕ παρουσίασε το νέο 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) 2025-2034, με στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της ανθεκτικότητας του Συστήματος Μεταφοράς, την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης διείσδυσης ΑΠΕ και την εδραίωση της Ελλάδας ως εξαγωγέα πράσινης ενέργειας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα  5,5 δισ. ευρώ.

Τα νέ έργα που θα υλοποιηθούν είναι η δημιουργία 4 νέων Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) και η ενίσχυση των υφιστάμενων ΚΥΤ. Οι διεθνείς διασυνδέσεις που προγραμματίζονται αφορούν την ωρίμανση νέων διασυνδέσεων με Ιταλία, Αλβανία, Τουρκία, το Green Aegean Interconnector (3 GW, με δυνατότητα επέκτασης σε 6-9 GW), την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY και τέλος, την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.

Όσον αφορά την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας, κύριο έργο αποτελεί η διασύνδεση Κω-Κορίνθου (1.000 MW) και απο τη μεριά της ενημέρωσης του χρονοδιαγράμματος, η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής (πρώτο εξάμηνο 2025).

Στόχοι του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, η πράσινη μετάβαση, καθώς και η εξαγωγή πράσινης ενέργειας.

Το νέο ΔΠΑ του ΑΔΜΗΕ αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο με στόχο την εδραίωση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: The Power Game


Η ΕΚΤ ανοίγει το δρόμο για μείωση επιτοκίων από τον Ιούνιο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, άνοιξε το δρόμο για μείωση των επιτοκίων από τον Ιούνιο, σε μια στροφή της νομισματικής πολιτικής που τροφοδοτείται από την αισιοδοξία για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Η πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό διαμορφώνεται στο 2,3% για το 2024, 2% για το 2025 και 1,9% για το 2026.

Ωστόσο, η Λαγκάρντ τόνισε ότι η ΕΚΤ θα αξιολογήσει τρία κριτήρια -τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και τη δύναμη της νομισματικής μετάδοσης- για να αποκτήσει “αρκετή σιγουριά ώστε να ξεκινήσει η φάση της μείωσης των επιτοκίων κατά την οποία καθιστούμε τη (νομισματική) πολιτική λιγότερο περιοριστική.”

Η Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας τα λεγόμενα του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, τόνισε ότι η τράπεζα “θα μάθει πολλά μέχρι τον Απρίλιο [και] πολλά περισσότερα μέχρι τον Ιούνιο.”

Η αισιοδοξία για τον πληθωρισμό, σε συνδυασμό με την ανάγκη τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης, φαίνεται να ωθούν την ΕΚΤ προς μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

Σχετικά άρθρα