Kosmos News

Η αγορά κακάο βιώνει μια άνευ προηγουμένου κρίση, με τις τιμές να εκτινάσσονται σε ιστορικά υψηλά. Σε μια μόνο ημέρα, το κακάο σημείωσε άνοδο άνω των 700 δολαρίων, αγγίζοντας τα 9.000 δολάρια τον τόνο για πρώτη φορά. Η ραγδαία άνοδος οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, με κυριότερο τις χρηματοδοτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Γκάνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός κακάο στον κόσμο.

Η Γκάνα χάνει την πρόσβαση σε σημαντικό χρηματοδοτικό μηχανισμό, καθώς η κρίση στην καλλιέργεια κακάο έχει πλήξει την παραγωγή, αφήνοντας τη χώρα χωρίς τα απαραίτητα κεφάλαια για να πληρώσει τους καλλιεργητές. Η ρυθμιστική αρχή του κλάδου, το Συμβούλιο Κακάο της Γκάνας (Cocobod), βασίζεται στην ξένη χρηματοδότηση για να καλύψει τις πληρωμές, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Παράλληλα, οι φτωχές συγκομιδές και οι ασθένειες που πλήττουν τις καλλιέργειες κακάο στην Δυτική Αφρική, όπου καλλιεργείται το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου κακάο, έχουν διογκώσει την κρίση. Η έλλειψη επαρκούς παραγωγής, σε συνδυασμό με τα ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης, αφήνουν τον κλάδο σε αδιέξοδο.

Η ραγδαία άνοδος των τιμών του κακάο έχει άμεσες επιπτώσεις στην βιομηχανία σοκολάτας. Η σοκολάτα γίνεται ολοένα και πιο ακριβή, με τα πασχαλινά αυγά φέτος να είναι αισθητά πιο ακριβά σε σχέση με πέρυσι. Πολλοί κατασκευαστές σοκολάτας αναγκάζονται να τροποποιούν τις συνταγές και τα μεγέθη των προϊόντων τους, προσθέτοντας άλλα συστατικά ή μειώνοντας την ποσότητα κακάο, προκειμένου να περιορίσουν το αυξανόμενο κόστος.

Ενώ οι τιμές του κακάο εκτοξεύονται, οι κερδοσκόποι seem to have abandoned the market. Το ανοιχτό ενδιαφέρον, που μετράει τον αριθμό των εκκρεμών συμβολαίων, έχει υποχωρήσει από το υψηλό του στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν μειώσει τα ανοδικά τους στοιχήματα σε χαμηλό ενός έτους. Αυτό υποδηλώνει ότι η άνοδος των τιμών οφείλεται primarily στους φυσικούς αγοραστές, οι οποίοι σπεύδουν να εξασφαλίσουν προμήθειες κακάο.

Επιπλέον, η κατάσταση rischia να επιδεινωθεί. Νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στόχο έχουν να σταματήσουν την πώληση προϊόντων που προκαλούν αποψίλωση δασών, rischia να δυσχεράνουν ακόμα περισσότερο την προμήθεια κακάο για τους κορυφαίους παραγωγούς σοκολάτας στην Ευρώπη.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στην επερχόμενη ενδιάμεση σοδειά της Δυτικής Αφρικής, η οποία traditionally αποτελεί την μικρότερη από τις δύο ετήσιες συγκομιδές. Δυστυχώς, η ρυθμιστική αρχή της Ακτής Ελεφαντοστού, κορυφαίος παραγωγός κακάο, προβλέπει μειωμένη παραγωγή για φέτος, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες.

Πηγή: Capital

 

 

Σχετικά άρθρα